


De Zwitserse Treinclub
Zwitserse baan

De noordelijke Gotthardlijn
Bij het binnenkomen valt u meteen een geweldig bergmassief op. Het beeldt een stukje uit van de Gotthardspoorweg tussen Wassen en Göschenen. U ziet een diepe kloof tussen twee steile hellingen, die overbrugd wordt door 3 stenen viaducten. Door middel van klimspiralen in de berg winnen de treinen aan hoogte en zo wordt een hoogteverschil van ca. 70 cm overbrugd. Viaducten, bomen en bovenleiding zijn door de leden zelf vervaardigd.
De steile bergwanden zijn gebouwd uit stukken schors en gips. De skiërs bereiken de met sneeuw bedekte toppen door middel van een kabelbaan. Aan de andere kant ziet u het wereldberoemde kerkje van Wassen, een ideaal fotostandpunt, vanwaar de spoorwegfanaat dezelfde trein driemaal ziet voorbijrijden en telkens op een andere hoogte.
Diep in het dal is een ongeval gebeurd: een vrachtwagen heeft de bocht gemist en is op de lager gelegen weg terechtgekomen. Intussen zijn de hulpdiensten reeds ter plaatse om de gewonden te verzorgen. Flikkerende lichtjes zorgen voor een levendige scène terwijl hogerop in de bergen een Aulouette helikopter reeds onderweg is om hulp te bieden.
Aangezien een modelbaan nooit helemaal "af" is, rijpen er intussen nieuwe ideeën voor een rijkere detaillering. Een en ander dient eerst buiten de baan te worden uitgeprobeerd vooraleer het idee definitief wordt uitgewerkt. Zo werd er onlangs in een bergkloof een heuse waterval aangebracht die met LED's stemmig wordt verlicht.


Grondplan van de modelbaan
(klik om uit te vergroten)

Station Kandersteg
Bij het verder doorschuiven bemerkt u dat de sporen links in een tunnel verdwijnen. Eén spoor is beschermd door een lawinegalerij. Wie dacht dat de sporen uitkomen in het verderop gelegen station, komt bedrogen uit: de treinen komen aan de andere kant van de baan terecht op de Kanderbruggen, een motief dat we u later zullen tonen.
We staan nu voor het station dat we de naam Kandersteg hebben gegeven. Het telt 3 perronsporen, 2 goederensporen en een spooraansluiting naar een plaatselijke steenslagfabriek. In het échte Kandersteg bevindt zich een autolaadplaats waar de auto’s op de trein worden gereden om via de 14 km lange Lötschbergtunnel de andere kant van het bergmassief te bereiken in Goppenstein. Om die autolaadplaats na te bootsen hadden wij helaas te weinig ruimte.
Het station is gelegen tussen twee tunnels. Links maken de treinen een bocht van 180° en komen zo uit op de andere kant van de baan waar zich de Kanderbruggen bevinden. Rechts verdwijnt het spoor naar de beide schaduwstations die boven elkaar zijn aangelegd. Zo’n schaduwstation dient om achter de schermen verschillende treinen op te stellen en uit te wisselen.
Het stationsgebouw is een bouwkit van Pola die we met een lik verf een persoonlijke tint hebben gegeven. Als u even op ooghoogte kijkt, dan waant u zich echt op het stationsplein! De perrons zijn lang genoeg om treinen tot 10 rijtuigen te kunnen ontvangen. Op spoor 2 (wisselstroomcircuit) kan een trein opzij gezet of ingehaald worden terwijl op spoor 4 en 5 (gelijkstroomcircuit) kan gerangeerd worden.
De bovenleiding op het stationsemplacement werd helemaal door de leden zelf gebouwd. Het aantal uren dat besteed werd aan het zagen en vijlen van messing profielen, het solderen van masten en rijdraden en het schilderwerk is niet te tellen!
Intussen werden ook de stationsomgeving en de tegenoverliggende bergflank grondig gerenoveerd en het resultaat mag best gezien worden. Leuk detail is het wandelpaadje langs de flank dat verdwijnt in een tunnel die in de rotsen werd uitgehakt. Dergelijke tunnels zijn terug te vinden op het BLS Lehrpfad (Südrampe) nabij de Bietschtalbrücke. Deze stammen nog uit de tijd dat de spoorweg daar werd aangelegd
De Kanderbruggen
Wanneer u verder doorschuift, gaat u onder het plateau van waaruit de hele baan wordt bestuurd. Het spoor maakt via een tunnel een bocht van 180° en zo komen we terecht bij het volgende motief: de Kanderbruggen.
Deze bruggen bevinden zich net voorbij Frutigen en overspannen met een lengte van 285 m het Kanderdal en het gelijknamige riviertje. De ene brug bestaat uit 10 gemetselde bogen en de andere werd later gebouwd in beton toen het traject dubbelsporig werd gemaakt. Vanop de Tellenburg in de buurt heeft de spoorwegliefhebber een machtig uitzicht op deze bouwwerken.
Wij hebben deze bruggen ook nagebouwd, zij het in een andere omgeving. Ze zijn even indrukwekkend als hun voorbeeld. Gaat u maar eens even door de knieën en zie hoe de treinen boven u de bruggen oversteken. We hebben dit motief een licht winters tintje gegeven zoals dat in de lente en herfst vaak het geval is.
Links verdwijnen de sporen elk in een tunnel die uitkomt bij de Gotthardbruggen waar de rondleiding begon.


